Jubel hos forening: Værdifuld forældrerådgivning er reddet
Med en donation fra ”Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld” kan forening sikre fortsat drift af rådgivningstilbud til forældre til børn med særlige behov
En donation på 134.325 kroner fra Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld falder på et tørt sted hos foreningen For Lige Vilkår. Dermed er foreningens nuværende 800 medlemmer nemlig sikret fortsat adgang til juridisk og faglig rådgivning via et online forum på Facebook.
Tre gange om ugen er en jurist og en handicapkonsulent klar til at vejlede medlemmer i spørgsmål, der knytter sig til livet med et barn med særlige behov. Det kan være alt fra spørgsmål om tabt arbejdsfortjeneste, en kommunal afgørelse der skal ankes, skoletilbud, hjælp til fortolkning af regler mv.
– Uden disse fondsmidler risikerede vi at måtte lukke dette vigtige tilbud, hvilket ville være et stort tab. Det er et tilbud, der betyder utroligt meget for vores medlemmer, som ad denne vej har nem adgang til råd og vejledning, siger Julie Kyndesgaard, der er sekretariatsleder i For Lige Vilkår.
Hun er mor til en søn, som lider af en meget sjælden sygdom og har selv oplevet, hvilken betydning det har for en familie, når man får et barn med handicap eller kronisk sygdom.
– Det kan være meget stressende for familien at få et barn med et handicap. Det er ensbetydende med tab af normalitet både familiemæssigt, socialt og arbejdsmæssigt, siger Julie Kyndesgaard.
Foreningen blev stiftet i vrede
Hun etablerede foreningen i 2017 sammen med Ulla Hovgaard Ramlau og Pernille Baungaard, der også er mødre til børn med særlige behov.
– Den er startet på ren indignation – vi følte os ofte magtesløse i forhold til at få den rette hjælp til vores børn, og vi besluttede derfor at etablere For Lige Vilkår, hvis formål er at være en hånd i ryggen på familierne, siger hun.
En undersøgelse som foreningen har foretaget i 2022 blandt 500 adspurgte familier viser blandt andet, at 47 procent oplever samarbejdet med kommunen som negativt, mens 83 procent ikke føler sig vejledt. Set i det lys er foreningens onlinerådgivning en afgørende ressource, mener Julie Kyndesgaard.
– Mange siger, at de sagtens kan håndtere, at de har fået et barn med handicap, men at det er samarbejdet med kommunen, der stresser dem, siger hun.
– Vi forsøger at støtte og klæde familierne bedre på i forhold til samarbejdet med de offentlige myndigheder. Rådgivningen kan oplyse om rettigheder og informere familierne om, hvordan de skal forholde sig. Tilsvarende kan rådgivningen også vurdere, om det er formålsløst for familierne at kæmpe for en given sag, siger Julie Kyndesgaard.
Glæde hos fondens stiftere
Ægteparret Margit og Kjeld Andersen etablerede i 1979 Sol og Strand Feriehusudlejning A/S. Parret har nu overdraget ejerskabet til en fond ud fra et ønske om dels at bevare og udvikle virksomheden på danske hænder og dels at støtte velgørende og lokale formål. På den måde kan ægteparrets livsværk medvirke til at gøre en forskel for andre.
– Det er glædeligt, at vi kan sikre den fortsatte drift af dette forum, som gør en forskel for familier, der har et barn med et handicap eller en kronisk sygdom. I forvejen må det være udfordrende for disse at finde overskud, og det er derfor en fordel, at de har nem adgang til gratis og professionel rådgivning, siger Margit og Kjeld Andersen.
Foreningen modtager adskillige vidnesbyrd fra familier om, hvilken forskel det gør, at de kan trække på rådgivning fra eksperter, og det vækker glæde hos de tre stiftere.
– Jeg er taknemmelig for, hvor foreningen er i dag. Den er blevet alt det, vi havde håbet på – den tilbyder den støtte og hjælp, vi selv savnede, siger Julie Kyndesgaard.
Sammenlagt har fonden i år doneret knap tre millioner kroner, og forventningen er, at dette beløb vil stige i fremtiden.