Penge fra Margit og Kjelds fond skal sikre, at flere får kendskab til våge- og besøgstjeneste
Selv om besøgs- og vågetjenesten “Kamillus Jammerbugt” har eksisteret siden 2012, er der fortsat mange, som endnu ikke kender til den hjælp, man som pårørende til en uhelbredeligt syg kan få. Det skal en donation fra “Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld” imidlertid ændre på.
– Det er ærgerligt, hvis der er nogle, som ikke kender til vores tilbud, og derfor er vi meget taknemmelige for støtten fra Sol og Strand-fonden. Pengene skal medvirke til at sikre, at vi via vores hjemmeside får udbredt kendskabet til Kamillus Jammerbugt, siger foreningens formand, Bente Ågren Jensen.
Foreningen tilbyder dels vågetjeneste og dels en ordning med besøgsvenner på såvel plejehjem som i private hjem.
– Når man siger ja til at passe sin uhelbredeligt syge pårørende hjemme, ved man ofte ikke, hvad det indebærer. Her oplever vi, at det kan have stor betydning at sende en besøgsven ud i hjemmet, som kan aflaste og sikre adspredelse og nærvær til den syge, siger Bente Ågren Jensen.
– Vi havde et ægtepar, hvor kvinden fortsat var på arbejdsmarkedet og samtidig skulle hun tage sig af sin uhelbredeligt syge mand, som havde det svært. Hun kontaktede os, og vi fandt en besøgsven, som, efter vores vurdering, ville matche manden. Det viste sig også at være tilfældet, og en gang om ugen tog de på en tur, som manden havde fået til opgave at planlægge. På den måde blev der skabt indhold i en tung hverdag og hustruen følte sig knap så alene.
Holdningen hos Kamillus Jammerbugt er, at ingen skal dø alene, og vågetjenesten kan træde til, hvis der en døende, som ikke har nogen pårørende.
– Tilsvarende kan vi aflaste den pårørende til en døende, og på den måde give vedkommende en pause og for eksempelsikre, at den pårørende kan få en hel nats søvn, fordi man ved, at der er en, der sidder ved den døende, siger Bente Ågren Jensen.
Hun har tidligere været sygeplejerske på Brovst Sygehus, og da det lukkede, blev hun ansat som sygeplejerske i den kommunale hjemmepleje. Som fagperson oplevede hun, hvordan det kunne påvirke at være pårørende til en alvorlig syg. Sammen med to andre kvinder tog hun derfor i 2012 initiativ til at etablere Kamillus Jammerbugt, hvor der i dag er 11 frivillige tilknyttet, og hun håber, at flere vil melde sig som frivillige.
– Vi stiller ikke krav om en specifik uddannelse, for vi skal ikke overtage opgaver fra fagpersoner. Det vigtigste er, at man er et nærværende menneske, som har empati for andre. Desuden skal man gennemgå en antagelsessamtale, og herefter er der et introduktionsforløb, siger hun og tilføjer, at det er et utroligt meningsfyldt at være frivillig.
– Med mindre at man selv ønsker det, skal ingen dø alene – det er ikke værdigt. Jeg oplever, at vi kan være med til at gøre en forskel, og personligt ønsker jeg at yde en håndsrækning og lette en svær situation, siger Bente Ågren Jensen
I Nordjylland findes der fem Kamillus-foreninger, Aalborg, Frederikshavn, Brønderslev, Hjørring og Jammerbugt.