Penge fra fond: Nu bliver det nemmere for frivillige at afmærke populær sejlrende
Sønderho Naturhavn tiltrækker årligt mange fritidssejlere, kajakroere og folk på SUP-boards, som nyder den smukke natur, der karakteriserer marsklandskabet på østsiden af Fanø.
Efter 12 års utrættelige arbejde med at få genetableret den tilsandede Sønderho Havn, kunne støtteforeningen i 2021 glæde sig over, at indsatsen havde båret frugt.
I dag er havnen blevet et regulært tilløbsstykke og et udflugtsmål for mange beboere og sommergæster. Efter havnens genåbning var der 50.000 besøgende, og i 2022 var der omkring 60.000 gæster ved Fanø’s kendte vartegn, Børsen.
I den forbindelse er det vigtigt, at sikkerheden er i orden, og derfor bruger frivillige fra Sønderho Havn Støtteforening hvert år adskillige timer på at afmærke sejlrenden.
– Sikker sejlads i Vadehavet forudsætter, at der sættes koste i de sejlbare tidevandsrender, så man kan finde vej, fortæller Brian Schmidt Nielsen, der er formand for Sønderho Havn Støtteforening.
Tidligere har det arbejde foregået fra en jolle, som de frivillige har trukket efter sig. Det kan være slidsomt, for det drejer sig om en strækning på seks-syv kilometer, og ofte er der stærk havstrøm.
Nu bliver det imidlertid muligt at sejle rundt til opgaven – Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld har nemlig bevilget 9.000 kroner til køb af en påhængsmotor.
– Det er en donation, som gør kæmpe nytte, og vi er meget taknemlige – for de penge kan vi købe en brugt motor, som er i fin stand, og dermed bliver det nemmere at komme rundt og afmærke, siger Brian Schmidt Nielsen, der er vokset op med sejlads.
Han fik sin første jolle som seks-årig og lærte efterfølgende at sejle rundt i vadehavet, og Støtteforeningen ser gerne, at kommende generationer får samme mulighed.
– Vi har en naturperle lige uden for døren, og det varmer mit gamle sejlerhjerte, at så mange benytter muligheden for at nyde landskabet fra søsiden, siger han.